Menu

Een oase tussen de meeste woonzorgvoorzieningen voor ouderen

Hetty van den Broek

In 2005 zijn wij als kinderen gaan zoeken naar een goed onderkomen voor mijn moeder. We hebben een aantal huizen gezien en de meesten waren om te huilen, daar wilden wij onze moeder niet haar laatste jaren laten wonen! Bovendien werd ons verteld dat als mijn moeders dementie erger werd, zij weer moest verhuizen naar een verpleeghuis, waar meer op deze mensen gelet kon worden.

Toen wij voor het eerst de Wilgenhoeve binnenkwamen voelde het als een verademing. Wat lag het prachtig zo tussen de weilanden! Binnen zag alles er fris en goed verzorgd uit. De bewoners zaten gezellig met elkaar aan tafeltjes en er liep veel personeel, zodat de mensen echt aandacht kregen. Onze keuze was snel gemaakt en na een uitgebreid gesprek met Eip en Carla Aantjes mocht onze moeder komen. Wat voor ons ook erg belangrijk was, was dat als de psychische toestand van mijn moeder zou verergeren, zij gewoon kon blijven wonen op de Wilgenhoeve. Zij kon tot aan haar overlijden blijven, hoe haar toestand ook zou worden, en zelfs daarna kon zij tot aan de begrafenis op haar appartement opgebaard worden, als wij daar prijs op stelden.

Mijn moeder heeft ruim vier jaar op hoge leeftijd op de Wilgenhoeve gewoond. Toen zij er kwam was zij al aan het dementeren. Wat was het fijn dat wij haar oude appartement waar zij woonde, qua inrichting een beetje konden nabootsen, zodat zij zich er meteen al thuis voelde tussen haar vertrouwde meubels, schilderijen en spulletjes. Natuurlijk moest zij wennen, want het is niet niks om uit je vertrouwde omgeving gehaald te worden. Toen ik na het eerste bezoek aan haar, mijn moeder mij stond uit te zwaaien achter het raam, had ik er best moeite mee om haar daar achter te laten, maar de liefdevolle wijze waarop een verzorgster naast mijn moeder stond om haar te steunen bij het afscheid , gaf mij een gerust gevoel en ik liet haar achter in het volste vertrouwen dat zij daar goed op haar plaats was.

Omdat mijn moeder een appartement op de begane grond had kon zij zo naar haar terrasje en verder de tuin in lopen. Wat was het heerlijk om als het weer het even toeliet lekker in de tuin te gaan wandelen en op het bankje bij de vijver te zitten om oude herinneringen met haar op te halen. Ook zat zij graag buiten op haar terras in het zonnetje.

De verzorging was perfect, alles was bespreekbaar. Zelfs als mijn moeder ’s nachts wat wilde eten kreeg ze “roomservice”. De verzorgenden was niets teveel. Het viel mij altijd weer op als ik op bezoek was, wat een rust en gezelligheid er was in de huiskamer. Als bezoek hadden we de keuze om op het appartement of in de huiskamer te vertoeven, of buiten natuurlijk! Zo kun je ook rustig eens even samen praten. Het personeel was altijd bereid mij even te woord te staan en de koffie stond, ook voor het bezoek, altijd klaar. Zelfs mee eten behoorde tot de mogelijkheden!

Inmiddels is mijn moeder alweer 4 jaar geleden overleden, maar ik denk nog steeds met een goed gevoel over haar verblijf daar en kan het ook iedereen van harte aanbevelen. Het enige is wel dat het financieel haalbaar moet zijn. Voor Eip en Carla niets dan lof, die spannen zich enorm in om het de bewoners en de familie naar de zin te maken. Er wordt altijd op een integere en professionele manier met mensen en zaken omgegaan.

Wat ook erg fijn is dat de bewoners voor de kapper, pedicure, schoonheidsspecialiste of de huisarts niet de deur uit hoeven, alles komt aan huis. Hoofdzaak voor mij was dat er per bewoner veel tijd en aandacht beschikbaar is.

Beroepshalve hebben wij nog regelmatig met de Wilgenhoeve te maken, daar mijn man en ik curator, bewindvoerder en mentor zijn. Vanuit die hoek hebben wij nog vaak contact met Eip en Carla, omdat wij diverse cliënten op de Wilgenhoeve hadden en nog hebben. Deze samenwerking verloopt altijd heel plezierig en ook ter zake kundig. Het lijntje met hen is kort, zodat snel beslissingen kunnen worden genomen over de verzorging of de financiën als dat nodig is. Onze bemoeienissen gaan zelfs tot het regelen van een testament via de notaris of tot het regelen van een uitvaart. Al met al een waardevol contact voor ons en deze woonzorgvoorziening “de Wilgenhoeve” is een oase tussen de meeste voorzieningen en verpleeghuizen voor ouderen.

Terug naar het gastenboek