Menu

Een nieuwe jas

3 maart 2017

Eigenlijk klopt de titel boven dit stukje niet want de jas (de buitenkant) is niet veranderd. Overigens: het wordt weer voorjaar dus dan komt die jas er sowieso weer anders uit te zien. Eigenlijk is het dus meer de voering van de jas die verandert is.
Na bijna twaalf jaar werd het tijd voor nieuwe meubels in de grote huiskamer. De oude eetstoelen en tafels zijn vervangen, er zijn nieuwe fauteuils en nieuwe salontafels gekomen. Verder zijn er twee prachtige zgn. sta-op stoelen bijgekomen en zijn de ‘oude’ verdwenen. Vaak zijn dit ‘erfstukken’ van bewoners, maar die door hun verscheidenheid een beetje een rommelige indruk gaven. Daarnaast is de oude televisie vervangen inclusief alle toebehoren (tafel en geluidsinstallatie) en hangt er een prachtige grote LG televisie en een Sonos geluidssysteem. Alle Cd’s en Dvd’s zijn opgeruimd en vervangen door een iPad. Dit alleen al geeft inderdaad een opgeruimd gezicht en geeft ons heel veel mogelijkheden. Zo hebben we nu een vrijwel onbeperkte muziek keuze, is het terugkijken van uitzendingen en het opzoeken van documentaires of films nu ook mogelijk. Er is niet alleen letterlijk ruimte bijgekomen, maar visueel oogt het ook veel ruimer. Verder zijn er nieuwe planten en nieuwe potten gekomen. Niet alleen in de huiskamer, maar in de hele Wilgenhoeve.
We hebben de gelegenheid gelijk aangegrepen om de ramen van de vide in de huiskamer aan de binnenzijde weer eens grondig schoon te maken en de vloer te shampoorellen. Dit was allemaal avond/nachtwerk, want onze bewoners mochten er geen hinder van ondervinden.
Over het resultaat zijn wij, maar belangrijker nog: de bewoners, zeer tevreden. Het is een (t)huiskamer voor onze bewoners, waar een groot gedeelte van de dag zich afspeelt. Hier wordt gegeten met elkaar, koffie gedronken, activiteiten gedaan en heel vaak blijft bezoek van onze bewoners ook in de huiskamer. Zo is het eigenlijk meer een ‘familie’kamer…
Toch blijft het altijd de keuze van de bewoner zelf in hoeverre hij of zij deel uit wilt maken van dit familiegevoel. Een aantal bewoners kiest er bewust voor zijn of haar dag in zijn of haar appartement te verblijven. Prachtig! Dat is ook de bedoeling van De Wilgenhoeve: je houdt zo lang mogelijk de regie zelf in handen. Waar nodig is er zorg aanwezig, maar de bewoner bepaald zelf in hoeverre hij of zij daar gebruik van wilt maken. Komt er een tijd dat men dit zelf niet meer kan bepalen, om wat voor reden dan ook, dan is het belangrijk te weten dat die zorg er is. Inmiddels zijn de zorgverleners dan al bekende gezichten geworden.
Een ‘huis’ wordt dan vanzelf een ‘thuis’ maar nimmer een ‘tehuis’!

Zie de fotoreportage.