Menu

Een nieuw begin

12 februari 2015
De afgelopen maanden hebben in het teken gestaan van grote veranderingen rondom De Wilgenhoeve. ‘Binnenshuis’ is er echter ook veel gebeurd. Om met het laatste te beginnen: na 1 januari is er een aantal appartementen opnieuw bewoond. Leuk dat we inmiddels vier echtparen in ons midden hebben en dat binnenkort het laatste appartement bewoond gaat worden. Het is altijd weer bijzonder om te zien hoe een ieder zijn eigen stijl meebrengt en een appartement dat tot voor kort de sfeer uitstraalde van de jaren zestig, nu ineens een modern interieur krijgt. Zo veranderde niet alleen de inrichting, maar ook de samenstelling van onze bewoners de afgelopen maanden. Prachtig om te merken dat bij het zien van het eerste lentezonnetje een aantal bewoners zelfstandig naar buiten gaat en hun eerste ‘rondjes om de vijver’ maakt, genietend van hun nieuwe omgeving, de zon en de natuur die langzaam uit zijn winterslaap ontwaakt.

19 januari: verjaardag mevrouw Van Zetten  

(Dit is niet haar echte naam, maar om reden van privacy gebruik ik maar even de naam die Mart Smeets altijd noemde wanneer hij het over de anonieme televisiekijk(st)er in Nederland heeft.)

Naast veel nieuwe bewoners zijn er ook degenen die, zoals we dat wel eens gekscherend maar met alle respect zeggen: ‘bij het interieur horen’. Mevrouw Van Zetten is zo iemand; al acht jaar woont zij bij ons en wij hebben al veel meegemaakt met elkaar. We kennen haar ‘door en door’ en zij weet ook van alle medewerksters de verjaardagen, maar niet alleen van hen, ook vaak nog van hun partner of kinderen… Veel familie heeft zij niet, maar ze geniet wel op haar eigen wijze van de mensen in haar dagelijkse omgeving. Ze kan vriendelijk kritisch zijn en heeft zo haar voorkeuren voor mensen en muziek. Toen wij in 2010 ons eerste jubileum vierden als Wilgenhoeve, speelde het duo Sans Souci (viool en piano) en daar genoot zij enorm van. Regelmatig vroeg zij ons wanneer zij weer op kwamen treden.

Bij ons vatte het idee post om haar voor haar 90ste verjaardag te verrassen met een optreden van genoemd duo. Mevrouw Van Zetten is echter niet iemand die van verrassingen houdt, dus hebben we het toch overlegd met haar. Ze vond het een goed idee en zo verzorgde op maandagmiddag 19 januari jl. Sans Souci een optreden. Zij speelden o.a. muziek die door het scheepsorkest destijds gespeeld werd op de Titanic, inclusief het “nearer my God to Thee” wat het orkest als laatste gespeeld zou hebben toen het schip zonk. Ondersteund met beelden genoot zij, samen met alle andere bewoners, enorm van het optreden van Sans Souci en had mevrouw Van Zetten een onvergetelijke verjaardag!

Verbetering parkeerterrein

Na de druk bezochte nieuwjaarsreceptie was het wel duidelijk dat er ‘iets’ moest gebeuren aan de parkeermogelijkheden bij De Wilgenhoeve. Onder het motto: ‘zeggen is doen’ hebben we dit gelijk aangepakt en heeft de firma Jaap van Reeuwijk 34 parkeerplaatsen aangelegd. Mocht u uw auto niet kwijt kunnen op één van de zes parkeerplaatsen bij de entree, dan kunt u langs De Wilgenhoeve naar achteren rijden; daar vindt u ons prachtige nieuwe parkeerterrein.

Wilgen knotten

In de eerste regel schreef ik al over verandering rondom De Wilgenhoeve. Diegene die al eens bij ons geweest zijn, zal zich niet verbazen over de naam van ons huis. Omringd door knotwilgen staat het in het weidse polderlandschap van De Vijfheerenlanden, het gebied tussen Vianen, Leerdam en Meerkerk.

Knotwilgen (het woord zegt het al) moeten regelmatig geknot worden. In vroegere jaren werd het gesnoeide hout voor vele doeleinden gebruikt. De afgelopen decennia ‘kon men er niet zo heel veel meer mee’, maar nu is er een nieuwe bestemming gevonden voor het hout. Het wordt versnipperd en dienst als brandstof voor de kachel. Hierbij moet u  niet denken aan een ouderwetse houtkachel, maar aan een modern stuk techniek dat de snippers omzet in warmte. De knotwilgen die aan de oostzijde van ons gebouw staan, bevinden zich aan de overzijde van de sloot en zijn van onze goede buren. Het hout was inmiddels vier jaar oud en moest er ‘nodig af’. Met een grote groep helpers hebben we op een prachtige woensdag de wilgen ontdaan van hun tooi en nu staan ze weer als monumenten in het landschap en als broedplaats voor een aantal eenden en vogels (zie het stuk ‘Voorjaar 2014’).

Op deze wijze zijn we druk bezig in en rond ons huis. Het belangrijkste gebeurt echter binnenshuis: zorg geven op een wijze die verder gaat dan verzorging. Aandacht en liefde geven aan hen die aan onze zorg zijn toevertrouwd. Een plaats bieden waar men de laatste tijd van zijn of haar leven op een veilige en vertrouwde wijze, met respect voor ieders levenswijze, kan wonen. Dit doen wij inmiddels al bijna tien jaar en op zaterdag 12 september 2015 willen we hier uitgebreid bij stil staan.

Zet deze datum vast in uw agenda.

Bekijk hier de foto’s