Menu

Door andermans ogen…

1 juli 2014

Een dezer dagen kregen wij bezoek van belangstellenden die een plaats zochten voor hun ouders. Vervolgens brachten zij verslag uit aan hun broers en zussen. Dit verslag kregen wij toegestuurd en het was mooi om te lezen hoe ‘vreemden’ naar De Wilgenhoeve kijken. Hun eerste indrukken kunt u hier lezen.

De Wilgenhoeve
De Wilgenhoeve ligt in het landelijke groene hart aan de Hei- en Boeicopseweg 66 in Hei- en Boeicop. Aan deze weg liggen voornamelijk boerderijen, een aantal nog daterend uit de 17e eeuw. Het is hier echt stil, frisse lucht: het gezonde boerenland.
Mijnheer Aantjes had hier een boerenbedrijf. Zijn vrouw werkte al jaren in de zorg. Negen jaar geleden hebben zij besloten om op deze plek hun ideaal te realiseren: een zorgcentrum zoals zij vond dat een zorgcentrum zou moeten zijn.
Mijn vrouw en ik hebben donderdag De Wilgenhoeve bezocht. We reden een ruim goed onderhouden terrein op met ruime parkeermogelijkheden, diverse mogelijkheden om een kleine wandeling te maken, verschillende terrassen waar je beschut tegen de wind kan zitten. Op dit terrein ligt de nieuwbouw van het zorgcentrum en de piekfijn onderhouden gebouwen van de boerderij. Alles ademt rust, ruimte en kwaliteit.
Het gebouw van het zorgcentrum bestaat uit een begane grond met de entree, gang, een gezamenlijke ruimte – waar een aantal bewoners zaten te lezen, puzzelen of gewoon te zitten – uiteindelijk uitkomend op een kleinere gezamenlijke ruimte (Tuinkamer) waar, werd ons verteld, soms samen naar muziek wordt geluisterd en andere activiteiten plaats vinden zonder de mensen in de grotere gezamenlijke ruimte te storen. Op de begane grond zijn ook een tiental appartementen, de keuken en een aantal ruimtes die gebruikt worden door het personeel: medicijnenkamer,ruimte van waaruit alle kamers / bewoners gemonitord worden, een wasgoed ruimte.
Op de eerste etage, te bereiken met een lift en met trappen aan weerszijden van het gebouw zijn acht wat grotere appartementen gehuisvest. In zo’n appartement zouden vader en moeder terecht kunnen. Een ruim halletje, woonkamer met keukenblok, hoekje voor bijvoorbeeld een koffiezet apparaat, waterkoker, een slaapkamer en badkamer. Zij zouden hier zo in kunnen met hun spulletjes. De woonkamer heeft voldoende ruimte voor hun zit- en eethoek. De slaapkamer ruimte voor twee bedden – zij maken bij voorkeur gebruik van hun eigen hoog/laag bedden, wel zo prettig voor het personeel – en een kledingkast. De badkamer, ook weer ruim zodat bewoners hier makkelijk geholpen kunnen worden, bevat douche, WC, wastafel. Appartementen hebben vloerverwarming. Deze appartementen hebben een balkon met ruimte voor tuinstoelen met uitzicht over de weilanden dan wel sloot met knotwilgen.
Alles is helder, ruim en ruikt fris; geen bejaardenhuis lucht. De appartementen zijn toegankelijk vanaf de gang die ook op deze etage beide zijden van het gebouw verbindt. Op een aantal plaatsen zijn hier zitjes gemaakt, halverwege de gang is een grote gemeenschappelijke ruimte.
Als laatste bevat het zorgcentrumgebouw een souterrain waarin o.a. Een ruimte voor de wasmachines/droger en de kamer waar elke week een kapster de ouderen op afspraak verwend.
Dit huis is “back to basics”: de luxe zit niet in het hoogpolig tapijt maar in de kwaliteit van de zorg. Er wordt geprobeerd zoveel mogelijk zorg op maat te leveren. Niets moet, binnen bepaalde grenzen: alles mag. De bewoners worden 24 uur per dag in de gaten gehouden zonder dat zij dit zelf merken. Ook ’s nachts is een verzorgster paraat. Wanneer een buitendeur opgaat wordt dit gesignaleerd, wanneer iemand het bed verlaat wordt dit gesignaleerd. Met diverse soorten sensoren worden de ouderen gemonitord. Zo is hulp altijd dichtbij maar hebben de bewoners ook echt zelf alle ruimte. Wanneer nodig stapt een verzorger in.
Er is veel privacy voor de bewoners. Het gebouw biedt de bewoners diverse mogelijkheden om naar keuze op zichzelf dan wel samen met iemand anders te zijn.
Het huis heeft geen aparte activiteitenbegeleider: het personeel verzorgt zelf activiteiten; na de middagmaaltijd voor de mensen die willen. Dus niet elke woensdagmiddag knippen en plakken maar iets wat past bij de betreffende bewoners; de verzorger weet hoe hij/zij is opgestaan. Daarnaast is er alle ruimte voor bezoekers.
Opstaan op eigen moment naar keuze. Ontbijt mag in het eigen appartement maar kan ook in de gezamenlijke ruimte genuttigd worden. Douchen, wassen ’s morgens vroeg of wat later – wat het beste past. Half elf ’s morgens gezamenlijk koffiedrinken voor de mensen die dit prettig vinden.
De keuken levert elke dag verse Hollandse pot. Een belangrijk moment op de dag is de middagmaaltijd. Het is de bedoeling dat alle bewoners deze maaltijd gezamenlijk nuttigen. Dit is ook de beste manier om te zorgen dat de ouderen voldoende eten en drinken.
In het huis wonen ouderen, de oudste momenteel 97 jaar. De gemiddelde woonduur is drie jaar. Er is een mevrouw die al sinds de start, negen jaar geleden, in het huis is. Een aantal van deze ouderen is psychisch niet meer zo goed, maar het is zeker geen huis waar voornamelijk demente mensen wonen. Bij verslechtering van de gezondheid kan de bewoner in bed blijven en wordt hier de nodige zorg gegeven.
Het huis biedt ruimte voor mensen tot in de laatste fase, palliatieve zorg. Zolang er geen ziekenhuis opname noodzakelijk is kunnen de bewoners in dit zorgcentrum blijven wonen en kunnen zij de zorg krijgen die zij nodig hebben. Als een van onze ouders komt te overlijden kan de ander gewoon in het appartement blijven wonen. Naast reguliere ouderenzorg komt eens per week een psychiater langs die in het groene huis op het terrein psychische zorg levert.
In het huis zijn alle gezindten welkom. Voor en na het middageten wordt een moment van stilte in acht genomen.
De kosten bestaan hoofdzakelijk uit twee componenten: de geïndiceerde AWBZ zorgkosten en de woonkosten. De AWBZ kosten bestaan zoals in elk zorginstelling uit een bijdrage afhankelijk van de eigen financiële positie. De AWBZ verstrekt vervolgens de zorginstelling de financiën om van daaruit de geïndiceerde zorg te betalen. De woonkosten (voor betreffend appartement zo’n 3900,=) dekken het verblijf in De Wilgenhoeve: huur, licht, verwarming. Maar ook bijvoorbeeld de maaltijden en de extra zorg bovenop de geïndiceerde zorg: denk bijvoorbeeld aan de 24-uurs monitoring.
De Wilgenhoeve is met de auto goed bereikbaar. Voor wat betreft openbaar vervoer, is wat lastiger: er rijdt een buurtbus tussen Leerdam en Lexmond, deze sluit aan op het regulier openbaar vervoer. Ook is er vanaf treinstation Leerdam de mogelijkheid gebruik te maken van een zogenaamde treintaxi.
Er is per direct plaats. Vader en moeder kunnen zo een nu leegstaand appartement betrekken.